Nieuws

Extra! Extra! Read all about it!

Volg de laatste nieuwigheden, trends, uitvindingen en andere bijzondere verwezenlijkingen op de voet.

Sustainability by iStock

Duurzaamheidscoördinator

14 april 2023

Afgelopen najaar werd er een belangrijke knoop doorgehakt op professioneel gebied. Tijd voor verandering, me-time, Greenterior en de Saarlooswolfhonden. En dan komt er een job voorbij die je niet kunt weigeren.

Vanaf 1 mei starten we een nieuw avontuur als Duurzaamheidcoordinator en werken we wat dichter bij huis. De DC maakt deel uit van het kwaliteits-en duurzaamheidsteam & de MVO werkgroep (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), neemt duurzaamheidsinitiatieven, streeft naar de Sustainable Development Goals, beheert en behoudt de duurzaamheidscertificaten.

Biofilie

10 maart 2023

Na een lange periode waarin er gewoon amper tijd vrij was voor passies, is er een stukje over biofilie toegevoegd aan de website.

Ondertussen gaan we langzaam weer richting lente en laten we de kou achter ons, hoewel afgelopen week nog heeft gesneeuwd. Benieuwd hoeveel planten en bloemen er dit jaar uitkomen. Samen met buren is er een flinke hoeveelheid bosanemonen, wilde hyacinth (blauw, wit en roze), daslook & meiklokjes ingegraven.

Ut vivat, crescat et floreat

20 februari 2022

Het liefst vermijden we de zone Brussel, maar de ecologische kwekerij Ecoflora is echt wel een bezoekje waard. 

Met een groot aanbod aan kwalitatief biologisch inheems plantgoed - bomen, struiken, bollen en zaden - is dit ons nieuwe favoriete adresje. Op hun website vind je per soort duidelijke informatie over planttype, habitat, bodemtype, zuurtegraad, bodemvochtigheid, standplaats, hoogte, kleur, levensduur, plantperiode en plantafstand. Gewoon online bestellen, betalen en ter plaatse afhalen.

We zijn weer een paar bomen en planten rijker !
- 2x Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum)
- 2x Bosrank/Wilde clematis (Clematis vitalba)
- 10x Ratelpopulier (Populus tremula)

Nu is het wachten op het bollenseizoen om wilde hyacinten, bosanemonen, meiklokjes en sneeuwklokjes te gaan halen.

Plant van hier, wij zijn fier!

09 februari 2021

Vanaf nu mogen we het certificeringsmerk Plant van Hier gebruiken op onze website en in onze projecten.

Dit kwaliteitslabel staat voor oorspronkelijk inheemse bomen & struiken en wordt toegekend aan bedrijven en organisaties die kwaliteitsvol en autochtoon plantgoed uit Vlaanderen willen promoten en gebruiken.

Autochtoon plantgoed is een boom of struik wiens voorouders sinds hun kolonisatie na de laatste ijstijd altijd al in onze regio voorkwamen. Het begrip autochtoon wordt dus niet op soortniveau gedefinieerd, maar per individu of populatie.

Hoop voor de toekomst

07 februari 2021

Na 3 volle weekends doorwerken, graven, planten en mulchen is ons Tiny Forest af ! En net op tijd, want na de sneeuwval is alles bedekt met een flinke witte laag.
  
Nu is het vol ongeduld wachten tot zachter weer, de wortels zich ontwikkelen en de bladeren beginnen te groeien.

Ondanks reserves van een enkeling, werkt een Tiny Forest wél.

Door middel van jaarlijkse tellingen en metingen bekijken we de groei, bloei en invloed van het bos op de biodiversiteit. Alle resultaten komen te zijner tijd op deze website te staan.

It's a Deal !

05 februari 2021

Onze Green Deal is verstuurd!

Een Green Deal is een vrijwillige overeenkomst tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid om samen een groen project te starten.  

Het doel van deze Green Deal is om tuinen een grotere rol te laten spelen in de context van klimaatverandering, biodiversiteit en de verbetering van de woon- en leefkwaliteit.
Het begrip ‘natuurlijke tuinen’ verwijst niet naar een bepaalde stijl of vorm, maar naar een integrale, evenwichtige benadering van de tuin met aandacht voor bodemkwaliteit, waterhuishouding, natuurlijke processen, materialen- en grondstoffengebruik, de relatie met de omgeving, esthetiek, geest en geschiedenis van de plek, ruimtelijke kwaliteit, beheer, beheerkosten etc. Als bedrijf en ontwerper tekenen we voor specifieke engagementen aan te gaan. Later meer.

Plantlife Tree sunset by Pexels on Pixabay

By Oak, Ash and Thorn !

01 februari 2021

Weet jij wat jouw levensboom is? De Keltische boomkalender telt 39 periodes van 10 dagen met een boom en 4 dagen met één eigen boom.  In totaal zijn het 21 boomsoorten en elke soort staat voor je persoonlijkheid en levenspad. Nu ben ik niet al te filosofisch of etherisch ingesteld, maar het blijft leuk leesmateriaal. In de komende weken gaan we elke boom in ons Tiny Forest onder de loep nemen.

Het planten verpland

24 januari 2021

42 soorten en 338 stuks moesten er geplant worden in één weekend. Een ambitieus plan, maar door hevige regen en sneeuw is het niet gelukt om alle plantjes in de grond te krijgen. Het restant is weer even ingekuild en wordt volgend weekend erbij gezet. Respect voor tuinaannemers die dit dagelijk doen. Wat een spierpijn!

Dig, dig, dig & diggity

22 januari 2021

Vandaag zijn de graafwerken voor ons Tiny Forest afgerond. Met dank aan Rudi van Grondbedrijf Nelen bv uit Huijbergen (NL). 

Eerst werd de achterkant van de tuin in zijn geheel geëgaliseerd, dan compost & digestaat verdeeld over de plantlocatie, en daarna tot op een meter diepte vermengd met de ondergrond. Het meeste kon met de graafmachine, maar zelf hebben we toch flink moeten schuppen, strooien en harken. En nu planten maar!

Compost by Fahmi Ariza on unsplash

De compost post

21 januari 2021

Weer iets bijgeleerd: compost van de grote berg is heel warm, heeft een flinke stinkgeur, plakt en belandt overal... niet alleen naast de aanhanger, maar ook in je laarzen.

Na twee tripjes naar de IGEAN composteringssite in St. Lenaerts (Brecht) hebben we nu alle bestanddelen van onze bodemverbeteraar verzameld. De meststoffen in de vorm van digestaat werden al in december door VLACO persoonlijk afgeleverd. Klaar om te graven!

Samen voor de natuur

25 december 2020

Al jaren volg ik één van de beste wetenschappelijke illustrators op de voet. In het kleine winkeltje 'Lonesome George' op de Antwerpse Vrijdagmarkt ontdekte ik Joris De Raedt. Een gesigneerd exemplaar van zijn 'Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa' staat te pronken in mijn boekenkast en ook zijn kaartjes voor het GrasGoed project (foto) horen bij de collectie. En nu gaan we een stapje verder... Ik heb van hem een geweldig kerstcadeau gehad! Binnenkort meer...

Workshop 'Een levende tuin maak je zelf'

22 december 2020

Vanaf nu mogen we zelfstandig de workshop 'Een levende tuin maak je zelf' aanbieden.
Maak van die dode tegeltuin snel een bloeiende levende tuin!
In deze inspirerende en praktijkgerichte workshop leren deelnemers hoe zij van hun tuin een levende tuin maken. Een plek vol geuren en kleuren, waar vogels, vlinders, bijen, egels en andere dieren zich thuis voelen en waar de tuineigenaar zelf ook graag komt.

Met de steun van IVN Natuureducatie, Vogelbescherming en KNVV Vereniging voor Veldbiologie.

Plantlife forest by Gentrit Murati on unsplash

Arm Vlaanderen...

17 december 2020

Volgens het Natuurrapport 2020 van het INBO - Instituut Natuur en Bosonderzoek blijft Vlaanderen 1 van de bosarmste regio's van Europa. Bijkomende inspanningen voor bebossing, het vergroten en bewaren van boskernen zijn nodig om hun microklimaat te beschermen en de weerstand tegen de klimaatverandering te verhogen.

Wij dragen alvast ons steentje bij met ons Tiny Forest.

Meer en heester !

12 december 2020

We zijn ons Tiny Forest plantgoed gaan ophalen bij boomkwekerij PCC van Hasselt in Zundert. Het lijkt misschien niet veel, maar het zijn toch echt 735 (!) bomen en struiken.

Gesponsord door de Postcode Loterij via IVN Natuureducatie en door Yves Rocher via Stichting Heg & Landschap.

Ecologic footprint 67515-644 on Freepik

Bodemverbeteraar en je ecologische voetafdruk

8 december 2020

Door groencompost en digestaat samen te gebruiken wordt onze ecologische voetafdruk kleiner.

Voor 100m² gebruiken we 2.500 L (= 2,5m³ of 1.125 kg) groencompost en 100 kg (= 333 L of 0,333 m³) gedroogd digestaat met de optimale verhouding nutriënten, NPKs, stikstof, koolstof, fosfor en zouten.

Op die manier is onze vermeden voetafdruk 661,90 kg CO2-equivalent wat neer komt op de uitstoot van 4.136,88 km met de auto of 1,32 keer een vliegtuigreis (retour) tussen Brussel en Barcelona.

Bereken je eigen besparing via de VLACO CO2-tool.

Een beetje van mezelf... en een beetje van VLACO

3 december 2020

Ons Tiny Forest project mag meedoen aan een veldonderzoek van VLACO. Als bodemverbeteraar gebruiken we een combinatie van groencompost en gedroogd digestaat voordat we gaan planten.

Digestaat is vergiste biomassa en is een restproduct bij het maken van biogas. Normaal gezien alleen beschikbaar voor landbouwers, maar voor ons maken ze graag een uitzondering.

Vlaco betaalt de rekening voor de compost & het digestaat in ruil voor een testimonial, 2 enquêtes en foto's. 

Volgende week verwachten we de eerste levering.

Cursusdag Tiny Forest

24 oktober 2020

Alle Tiny Forest winnaars krijgen een cursus plantmethode, een financiële bijdrage voor materiaalkosten en toegang tot de online leergemeenschap van Tiny Forest.

Op zaterdag 24 oktober kregen we in Ubbergen (NL) uitleg en les over veldverkenning, bosgemeenschappen, bodemonderzoek & bewerking, beplantingsplannen en de plantmethode.

Plantlife forest Reuben Teo on unsplash (vertical)

A Tiny Forest for me !

12 oktober 2020

Eind juni had ik me ingeschreven voor een nieuw project 'Een Tiny Forest in je achtertuin'., georganiseerd door IVN Natuureducatie.
Ik woon dan wel in België, maar wie niet waagt, wie niet wint. 

En ja hoor, 12 oktober kwam het verlossende antwoord. Ik was er bij! Ik mag een Tiny Forest ontwerpen en aanleggen !